Istraživačko-razvojni centar (IRC) u okviru kompanije „Fertico“ osnovan je 2004. i specijalizovan je za mineralna kristalna vodotopiva hraniva, folijarna đubriva i oplemenjivače zemljišta. Nalazi se u okviru fabrike đubriva „Fertico“ u Inđiji i jedan je od prvih te vrste u oblasti poljoprivrede u Srbiji. Savremena tehnologija je u rukama hemičara i mikrobiologa talentovanih za inovacije i praćenje svetskih trendova u oblasti prihrane biljaka.

Kompanija „Fertico“ je posvećena razvoju i proizvodnji đubriva na način da se u najvećoj mogućoj meri smanji negativan uticaj na životnu sredinu, zdravlje ljudi i životinja, kao i da se smanji potrošnja sirovina i energije.

Nove formulacije đubriva osmišljene u našem IRC-u, u kojima su integrisane hemijske, organske i biološke komponente, predstavljaće budućnost prihrane biljaka i istovremeno nametnuće nove norme u dugoročnom očuvanju zemljišta, smanjenju kontaminacije podzemnih voda i smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Kvalitet proizvoda kompanije „Fertico“ potvrdio je ICERTIAS prepoznati su i od strane sertifikovane agencije ECOCERT, a određeni proizvodi nose i sertifikat ORGANSKIH PROIZVODA.

Hemijska i mikrobiološka laboratorija

Naš IRC u svom sastavu ima hemijsku i mikrobiološku laboratoriju, a njihova osnovna svrha je praćenje savremenih trendova u oblasti prihrane biljaka i stalno usavršavanje postojećih proizvoda kompanije „Fertico“ i patentiranje novih poboljšanih sredstava za prihranu biljaka.

Hemijska laboratorija obavlja ulaznu kontrolu kvaliteta sirovina i ambalaže, što je prvi korak pre njihove dalje upotrebe, zatim kontrolu kvaliteta u toku samog procesa proizvodnje, kao i završnu kontrola kvaliteta gotovih proizvoda.

Mikrobiološka laboratorija je opremljena najsavremenijim uređajima za umnožavanje izabranih bakterija za potrebe poljoprivredne proizvodnje, u svim fazama – od tretmana zemljišta, preko tretmana semena, do tretmana biljaka.