Blog

Brzi start soje i suncokreta: SPEED for SOYASUN

Đubrivo za ratarske kulture

Kako uljaricama osigurati dobar početni porast i nesmetan razvoj na početku vegetacije?

Biostimulativno folijarno đubrivo za početak vegetacije soje i suncokreta, podsticaj primarnog metabolizma, i u stresnim uslovima klime i zemljišta

Folijarno đubrivo za soju i suncokret

Ove godine, a slično kao i predhodnih godina, imali smo izuzetno blagu zimu, sa najtoplijim februarom od kada se beleže temperature vazduha.

Vegetacija je iz tog razloga krenula nešto ranije, pa se i zemljište brže zagrejalo pogotovo iz razloga što je poslednjih mesec do dva zabeležen značajan deficit padavina koji se negativno ispoljava na ozimim usevima.

Radovi na parcelama su zbog pogodnih uslova počeli ranije da se obavljaju pa su vredni paori požurili da što pre zatvore oranice i sačuvaju koliko toliko i onaj minimum vlage koji će biti potreban za klijanje i nicanje soje i suncokreta.

Neodgovarajući raspored padavina, nedostatak potrebne vlage u zemljištu i vazduhu uz sve intenzivnije Sunčevo zračenje u najvažnijim fazama razvoja, postali su presudni faktori koji na kraju rezultiraju prinosima ove dve “uljarice” koji su daleko od očekivanih.

Kako da umanjimo uticaj ovih nepovoljnih vremenskih prilika?

Dolaskom momenta za primenu herbicida u usevima suncokreta i soje neophodno je uraditi i odgovarajuću folijarnu prihranu.

Stručna služba za ishranu bilja kompanije Agromarket, preporučuje tečno biostimulativno đubrivo SPEED FOR SOYASUN koje je specijalno namenjeno za folijarnu prihranu ove dve uljarice.

Ovo đubrivo primenjeno u ranim fazama razvoja pospešuje bolji rast, razvoj i aktivnost korenovog sistema, što za rezultat daje snažnije i otpornije mlade biljke koje bolje odolevaju svim nepovoljnim uticajima u prvoj polovini vegetacije.

SPEED for SOYASUN

Folijarno biostimulativno đubrivo za suncokret i soju, sa mikroelementima važnim za ovu grupu useva, kao i bioaktivnim komponentama koje stimulativno utiču na različite fiziološke procese.

  • Stimuliše rast, razvoj i aktivnost korenovog sistema;
  • Intenzivira metabolizam i usvajanja nutrijenata, tokom ranih faza rasta i niže temperature tla;
  • Hrani useve žitarica kompozicijom mikroelemenata (Cu + Zn + Mn) neophodnim za rani razvoj i rast;
  • Redukuje abiotički stres, izazvan hladnim vremenom, vrućinom i sušom;
  • Povećava otpornost žitarica od patogena;
  • Uvećava prinos i kvalitet zrna žitarica (sadržaj proteina, hektolitarska masa).

Vreme primene preparata SPEED FOR SOYASUN je zajedno sa herbicidima za suzbijanje širokolisnih korova (u suncokretu u fazi od 2 do 6 listova, a u soji od faze prve troliske do faze treće troliske) u količini od 2 do 3 lit/ha i utrošak vode od 150 do 200 lit/ha

Istraživanje i razvoj inovativnih đubriva

Spojem nauke i prakse stvorili smo inovativnu liniju SPEED đubriva za ratarske kulture, koja ima trostruko dejstvo:

  • SPEED for SOIL – Formula za plodnije zemljište;
  • SPEED for SEED – Inokulant za oplemenjivanje semena;
  • SPEED for PLANTS – Folijarni tretmani za biljke (kukuruz, žitarice i uljarice).

U našem Istraživačko-razvojnom centru (IRC) u Inđiji, savremena tehnologija je u rukama hemičara i mikrobiologa talentovanih za inovacije i praćenje svetskih trendova u oblasti prihrane biljaka.

IRC u svom sastavu poseduje hemijsku i mikrobiološku laboratoriju, čija istraživanja su potpomognuta biotehnološkom kompanijom „Simbiotica“ iz Italije. Naš inostrani partner okuplja svetski priznate eksperte iz oblasti poljoprivredne mikrobilogije i molekularne biologije.

Našu viziju modernizacije poljoprivrede prati razvoj specijalizovane linije proizvoda koja donosi inovativna agrotehnološka rešenja u ratarstvu, kako bismo usevima za ostvarenje genetskog potencijala pružili optimalne uslove.